ΥΛΙΚΑ
- Για τα καλαμαράκια
- 1 Συσκευασία Καλαμάρι Καλιφόρνιας Flokos
- 50γρ. Ελαιόλαδο
- 30γρ. Χυμός λεμονιού
- Για τα κρακεράκια
- 160γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 160γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης
- 130ml. Νερό
- 30γρ. Παρθένο ελαιόλαδο
- 50γρ. Πάστα ελιάς
- Αλάτι
- Για την ταραμοσαλάτα
- 200γρ. Ψωμί λευκό (μίας ημέρας παλιό, μόνο η ψίχα)
- 120γρ. Λευκός ταραμάς
- 1/2 Λευκό κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
- 1 Κούπα ηλιέλαιο
- 1 Λεμόνι, το χυμό του
- 50γρ. Ελαιόλαδο
- Για το σερβίρισμα
- Φύλλα σαλάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγουμε τη συσκευασία, ξεπλένουμε τα καλαμαράκια σε τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Αφαιρούμε το κεντρικό διάφανο κόκαλο.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τα καλαμαράκια και αφήνουμε να μαριναριστούν. Ετοιμάζουμε τα κρακεράκια. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής, το ελαιόλαδο, την πάστα ελιάς και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη, ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι σταθερή και να μην κολλάει.
Αφήνουμε τη ζύμη για 15΄ στο ψυγείο. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό, πολύ λεπτό φύλλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε κρακεράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 25 περίπου λεπτά.
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μίξερ για να ετοιμάζουμε την ταραμοσαλάτα. Κόβουμε το ψωμί σε κύβους και το βρέχουμε καλά. Το στραγγίζουμε με τα χέρια καλά. Βάζουμε στο μίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι και χτυπάμε. Προσθέτουμε το ψωμί, το χυμό λεμονιού και κάνουμε ένα πολτό. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο σταδιακά μέχρι να έχουμε ένα ωραία δεμένο ταραμά.
Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα με τα κράκερς ελιάς, φύλλα σαλάτας στο πλάι και τα μαριναρισμένα καλαμαράκια μας στην κορυφή!