ΥΛΙΚΑ

  • Υλικά για μεγάλη σαλάτα.
  • 1 Συσκευασία Καλαμάρι Καλιφόρνιας Flokos
  • 60γρ. Ελαιόλαδο
  • 1 Λεμόνι, το χυμό τους
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για την μαγιονέζα μας
  • 200γρ. Φουντούκια ωμά
  • 300γρ. Ζεστό νερό
  • 100γρ. Ηλιέλαιο
  • 1 Λεμόνι, το χυμό του
  • 1 Σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι
  • Για την πατατοσαλάτα
  • 500γρ. Πατάτες κίτρινες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 100γρ. Ξύδι
  • 100γρ. Ελαιόλαδο
  • 100γρ. Σέλερι ψιλοκομμένο
  • 100γρ. Κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 50γρ. Άνηθος ψιλοκομμένος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανοίγουμε τη συσκευασία, ξεπλένουμε τα καλαμαράκια σε τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Αφαιρούμε το κεντρικό διάφανο κόκαλο. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τα καλαμαράκια, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να μαριναριστούν.

Ετοιμάζουμε τη μαγιονέζα. Αφήνουμε τα φουντούκια στο ζεστό νερό να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, και κρατάμε 100ml από το νερό τους. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο μέχρι να έχουμε μια κρέμα. Προσθέτουμε το αλάτι και λίγο-λίγο από το νερό που φυλάξαμε μέχρι να πετύχουμε τη ρευστότητα μιας μαγιονέζας. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Ετοιμάζουμε την πατατοσαλάτα. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις τρίβουμε με ένα σφουγγάρι ώστε να είναι τελείως καθαρές. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό για να βράσουμε τις πατάτες. Υπολογίζουμε μία κουταλιά της σούπας αλάτι για κάθε λίτρο νερού. Βάζουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα όταν το νερό είναι ακόμα κρύο, ανάβουμε το μάτι και βράζουμε μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν καλά μέχρι το κέντρο τους. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, προσθέτουμε το σέλερι, το κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πατάτες και τις ανακατεύουμε με τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μερίδες. Στην κορυφή βάζουμε τα μαριναρισμένα καλαμαράκια και στο πλάι τη νηστίσιμη μαγιονέζα.